Homepage Voor het basisonderwijs Voor het voortgezet onderwijs Voor kinderfeestjes Voor volwassenen Visie Contact

onderbouw      middenbouw bovenbouw      

In de middenbouw groeit het bewustzijn en gaan kinderen bewust creëren, ze bedenken al een persoonlijk plannetje over de beeldende opdracht, weten al “waarom” ze het zo doen en ze worden zich bewust van persoonlijke voorkeuren.
Naast de steeds terugkerende handelingen genoemd bij de onderbouw kunnen ze ook gaan vlechten, strikken, vastmaken, omwikkelen, verbinden, knopen, verdelen, versieren, bevestigen, opbouwen, schilderen, sjabloneren, boetseren en naaien.
In de volgende programma’s van Joli-coeur worden eenvoudige vaktechnieken geïntroduceerd, er zijn cursussen en workshops die vakoverschrijdend toepasbaar zijn en/of waarbij andere kunst-disciplines een rol spelen. Dit staat tussen haakjes aangegeven bij elk programma.
De programma ‘s zijn zowel als cursus te boeken van vijf of tien activiteiten of als losse workshops (m.u.v. “SpelenderWijs”).
De workshops duren telkens anderhalf uur en de prijzen zijn op aanvraag.
U ontvangt dan vrijblijvend een offerte.

Naturalia

(Beeldende kunst/Handvaardigheid/Natuur)

Leuke en orginele werkstukjes die aansluiten bij het seizoen van dat moment in de herfst, winter , lente of de zomer met de eventueel daarin voorkomende feestdagen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en/of met een toepasselijk onderwerp uit de natuur en dus uitermate geschikt voor de seizoenstafel.

Hieperdeherfst:

Siertaartjes uit het bos, Feestelijke herfstslingers, Strodier op stok, Wapperende windzak en Griezelldoosjes voor Halloween.

Wintervaria:

Huisjes voor een sfeervol verlicht winterdorpje, mooi versierde 'Chocolade' letters met Sinterklaas, Frosted -glaskandelaartje, Glitterornament voor Kerst en een vrolijke Tambourijn voor Carnaval.

Springstof:

Een natuurlijk versierd Vogelhuisje, gezellig Paasmandje (Pasen), grazende Schaapjes van wol , Voorjaarsbloempjes met vaasje en al en heerlijk geurende Lentekruidenzakjes.

Zomervaria:

Vlinderkastje, Tuinkandelaartje, Schilderen met gekleurd zand, Zomervindsels in gips en Glanzende vissen van metaalfolie.

 

Multi-culti

(Beeldende vorming/CKV/Kosmisch onderwijs)

We maken kennis met andere culturen en gaan enthousiast aan de slag met verrassende en niet- alledaagse technieken en ideeën uit (verre) landen. De ontstane werkstukken zijn ook heel geschikt om tentoon te stellen op een schoolfeest en/of bijv. in verkoop-kraampjes voor een goed doel!

Noord-Amerika

Indiaans weven

West-Afrika

Stofstempelen met symboolstempels

China

Werken met Chinese inktstaafjes

Tibet

Tibettaanse mandala 's in zand

Afrika

Afrikaans gerold schaaltje

India

Doosjes met Indiaas filigraan

Australië

Aboriginal kunst

Amerika

Indiaans geluksschild

Japan

Kirigami

Mexico

Mexicaans geweven sterren

 

Tijdmachine

(Beeldende vorming/CKV/Cultureel erfgoed/Geschiedenis)

Deze kunstzinnige reis door de oude tijden laat ons kennismaken met wonderlijke weetjes en bijzondere technieken die zijn geënt op een bepaalde tijdsperiode, vanaf de prehistorie. Dit programma spreekt letterlijk zeer tot de verbeelding en helpt als zodanig de kinderen om zich te kunnen inleven in een totaal andere tijd.

Dinosaurussen

"Fossiele' gipsafdruk uit de tijd van de dinosauriërs.

Prehistorie

Prehistorische 'grotschildering' met zelfgemaakte inkt, houtskool en doezelaar.

Egyptenaren

Egyptische geheime boodschappen stempelen in hiërogliefen.

Grieken

Je eigen Griekse tempel ontwerpen.

Bijbels Israel

Schrijven op een Hebreewse 'papyrus'rol met rietpen.

Romeinen

Romeinse 'gouden' munten maken.

Kelten

Keltische ornamenten kerven in reliïef.

Middeleeuwen

Een Middeleeuws miniatuurtje tekenen.

Icoon

Een 'gouden' Icoon in collage.

Renaissance

Een orginele fresco maken zoals in de Renaissance.

 

Tovenarij

(Beeldende kunst/Handvaardigheid/Performance)

"Hoe kan dat nou?" vraagt iedereen zich af als je uitpakt met deze tovenaarstruken. Eerst brengen we een opbergdoos met toepasselijke versieringen in gereedheid. Dan maken we alle truken zelf, oefenen ermee en stellen een magische show samen. Spannend voor de kinderen om alles voor publiek te vertonen....

Toverstaf

Met doos of tas versieren

Toverschrift

Met / zonder tekeningen

Waar is ze?

Verdwijnende /verschijnende dame

Lollies

Vier lollies in de zak

Tekening

Schuiftekening met kleur/zwart wit

Truuk

Dubbel zes

Touw

Touwtruuk met armband

Telepatie

Gedachten voorspellen

Truuk

Kokertruken

Lawaai!

Knalzak

 

SpelenderWijs

(Handvaardigheid/Drama)

Bij dit programma vormen de zintuigen het uitgangspunt om het bewustzijn te oefenen en het inlevingsvermogen te versterken . Er wordt stilgestaan bij de waarneming van onszelf en de directe omgeving en trainen zo spelenderwijs onze sociale vaardigheden. Dit programma vormt een afgerond geheel en is derhalve alleen als cursus te boeken.

Voelspelletjes

Op de tast kunnen we voorwerpen aan de buitenkant voelen die zacht, hard, rond,hoekig, ruw, glad, warm, koud, licht of zwaar zijn. We maken een voelbordje. Maar, kun jij op de tast met een blinddoek om een klasgenoot herkennen?

Maskerspel

Maar ook aan de binnenkant kun je voelen (boos, vrolijk, bang, verlegen, etc.)We verkennen ons gezicht en hoe we stemmingen ermee uitdrukken. Kijk maar eens naar elkaar en in de spiegel. Met zw/w papier maken we maskers die deze verschillende gevoelens weergeven.

Hoorspelletjes

Onze oren zijn aan de beurt want we doen een potje geluidenmemorie en daarna de grote luister-kwis: Herken je deze geluiden? Dan gaan we zelf aan de slag en maken klankdoosjes voor een oorstrelend (?!) klasseorkest!

Kijkspelletjes

Onze ogen gebruiken we zonder erbij na te denken. Maar wat zien we eigenlijk bewust? We testen eens of we wel goed naar elkaar hebben gekeken, wat je onderweg naar school zoal tegengekomen bent en bekijken de omgeving met vergrootglazen en verrekijkers.

Pantomime

We gaan meteen aan de slag en maken kleurige kaartjes met verschillende gemoedstoe- standen, sporten, beroepspersonen en dieren. Dan beelden we beurtelings de verschillende combinaties uit. De anderen raden natuurlijk!